San Luis Potosi

"Hemma". Ar i Valentins hus. Mina saker ar inlasta i nagons rum, nyckeln ar ungefar i Guatemala. Skriver pa franskt tangentbord, vet ni inte hur det ar sa lita bara pa att det ar annorlunda. Att langta efter rena klader och dator och komma hit och fortfarande inte ha nagot, inte ens ett rum, ar sjukt frustrerande. Bussresan fran Chihuahua som skulle ta 13 timmar tog tre timmar langre av nagon anledning som ingen ens brydde sig om att forklara. Langtar till mitt egna hem.

La Paz och Los Mochis

Detta tangentbord ar vardelost sa blir en kort historia... La Paz, hamnstad i sodra Baja California, norr om Los Cabos. Kom dit pa kvallen efter 3 timmars buss, hittade ett bra, nagorlunda billigt hotell. Duschade och gick ut och at. Hade dock atit en riktigt god pasta pa dagen sa tog bara en guacamole. Promenerade pa strandpromenaden och pratade om skillnader mellan Sverige och Frankrikem m.m. Alltid intressant! Och i sadana stunder kan jag inte riktigt fatta att jag for diskussioner om fackforeningar och loneforhandlingar pa spanska... Pa en vacker strand pa andra sidan jorden! Och for er som kanske tror att jag har andra anledningar att nypa mig i armen, sa kan jag definitivt meddela att detta ar en okomplicerad relation, helt pa det vanskapliga planet.
Dagen efter spenderades mestadels promenerande. Forst letande efter farjekontoret som hade flyttat, darefter minst en halvtimmes vag till en strand. I flipflops och stekande sol. Utsvultna kom vi tillbaks till staden och at god mat pa en fransk restaurang.
Hade problem med min kamera, den sa att mitt minneskort var fullt hela tiden fast det inte var rimligt. Fanns inget att att gora an att kopa ett nytt. Dock var det billigt och nu har 1000 lediga platser pa kameran! Hade ocksa problem med att ta ut pengar, och det tog ett tag innan jag drog slutsatsen att det var MITT kort som inte hade nagra pengar, och inte bankomaterna... Ar inte heller rimligt, men inget jag kan kolla forran jag kommer tillbaks till SLP. Pa kvallen tog vi farja over Californiaviken till Los Mochis. 7 timmar utan hytt. Valentin sov ingenting, men jag hade tagit med mig sovsacken och hittade en ledig plats pa en soffa sa sov nagra timmar iallafall.
Los Mochis ar en ful stad med billiga men ackliga hotell utan fonster. Tillslut tog vi pa ett av de battre i staden (ca 200kr) som ar helt ok. Idag har vi tagit en promenad och hittat nagra normala kvarter, med bland annat en bowlinghall. Spelade tva matcher. Efter att inte direkt ha overtygat fragade personalen om jag ville ha rackena pa sidan som hjalp. Det gav mig lite motivation och gjorde pa strikes pa raken, men darefter var "skickligheten" slut och Valentin vann bada gangerna.
Imorgon tanker vi ta ett beromt tag som gar genom/over en kopparkanjon och som ska vara valdigt vackert. Bra att jag har mycket plats pa kameran! Maste dock aka kl 5, sa blir tidigt i sang ikvall...


Baja California i text

Berattar lite om vad som har hant sedan avskedsfesten, aven om jag inte har nagra bilder annu. Battre kommer om en vecka nar jag ar tillbaka hos min alskling, datorn, igen och kan visa bilder!

Efter festen tog vi bussen kl 8 utan att ha sovit nagonting. Sov dock nagra timmar pa bussen till Monterrey, 5 timmar norrut fran San Luis Potosi. Flyg till Tijuana, fick pussla for att fa ihop bagaget med sovsackar o talt och 3 ryggsackar, vi var inte sa forberedda pa den punkten. Inte heller kom vi ihag avgangstiden, sa vantade ett bra tag pa flygplatsen. Men efter att ha gatt utan mat sedan middagen kvallen fore, sa behovde en stund for att fylla magarna igen... 2 och en halv timmes flygning, sov lite igen. Landade i Tijuana och tog en taxi in till centrum. Ar ratt speciellt, lite som avenyn med barer och restauranger. Forutom att stripbarerna ar lite mindre gomda och att alla pratar amerikanska... Och nej, ingen fragade om vi ville kopa droger.
Skulle ta bussen ner till forsta stoppet, ungefar halvvags ner pa halvon. Kanske ska namna att Baja Californa ar halvon under Kalifornien, och ratt sa amerikaniserad. Och sjukt dyr med mexico-matt. Hoppade pa bussen, sov helt ok for att vara buss, och vaknade i tid for att hoppa av bussen. Om den hade stannat vill saga. Men det gjorde den inte och vi visste ju inte riktigt var vi var, hur det skulle se ut och sa. Fortsatte alltsa drygt en timme soderut. Dar visade det sig att det inte gick nagra bussar tillbaka forran kvallen. Sa vi bestamde oss for att hoppa over det och fortsatta soderut direkt. Det vi missade var en bukt som skulle vara fin och dar vi kunde campa. Finns ocksa ett projekt for att radda havskoldpaddor. Vara kompisar hade varit dar innan och rekommenderade det. Men ville inte slosa mer tid, sa akte ytterligare 5 timmar buss till Bahia de Concepcion. En stor bukt omgardad av berg och med lugnt, varmt vatten och mycket fisk. Campade pa en strand under ett vindskydd efter en stunds promenerande i stekande sol med all packning. Sjukt jobbigt, men atminstone aventyrligt. Stranden var bra, vattnet nastan for varmt och vi fick pizza overraskande leverad till taltet. Backpackinglyx! Dagen efter tog vi en kayaktur ut till en o. Fint och massa randiga fiskar. Bla-gula, vilket saklart fick mig att kanna mig extra valkommen.

Fixade skjuts till nasta strand, ocksa fin men vattnet var mindre bra och det var langt till restaurang. Den var dyr, och affar fanns inte. Och under natten holl vi pa att blasa bort! Liftade till Loreto med en trevlig familj. A Loreto... Dit hoppas jag pa att fa atervanda. Hade liksom en bra kansla direkt. Tog in pa hotell, underbart med dusch! Gick till hamnen och forhandlade om en battur dagen efter. Det visade sig vara en grymt val. 5 timmar med bat, varav nagra pa en underbar strand. Tulum-klass. Vi sag vilda sjolejon, en grupp med kanske 60 vilda delfiner och pelikaner i massor. Fatta, delfiner... helt underbart. Snorklingen och var ocksa varldsklass. Vi kunde vandra runt bland alla fargglada fiskar och ta kort ovanifran, bildbevis kommer... Sag nagra riktiga baddare ocksa men pa djupare vatten. Hade gett mycket for en undervattenskamera i den stunden! Pappsen, du far helt enkelt folja med nasta gang.

Buss soderut till Cabo san Lucas, langst ut pa halvon, dar Stilla havet moter Californiaviken. Dar ar vi nu. Igar akte vi pa battur for att sen en kand klippformation. Vattnet har ar dock valdigt kallt och strommarna lite laskiga sa badar inte sa mycket. Akte ocksa till tvillingstaden San Jose del Cabo och sag centrumet och at lunch. Liftade ut till stranden och marinan, massa stora batar! Och fina fiskar, aterigen. Hittade en trevlig terrass dar vi tog nagra riktigt goda drinkar och spelade ett parti 500. Livet har ar latt! Laddade med Margaritas, Daquiries och Corona gick vi ut i Cabo San Lucas natten. Hittade ett riktigt roligt stalle dar personalen dansade pa i rader och pa borden till klassiska rocklatar. Traffade en gringo, detta ar gringoland totalt, och pratade engelska hela kvallen. Skoj och intressant och hora en gringos syn pa varlden... Hans pappa rakade aga en av batarna i marinan ocksa. Hur som helst, party 8 timmar, 1 timmes letande efter Valentin som nog festade 12, och ingen baksmalla idag. Lyckat!

Huasteca Potosina

Har glömt att skriva om vår flykt undan influensan... Det var en av de bästa resorna här, och uppenbarligen funkade den även som influensa-skydd =)

Vi åkte med Arturs bil, som har ett rykte av sig att eh... inte alltid fungera som den ska. Så vi var åtminstone beredda.Ena hållet....

... och andra. Var tvungna att plocka ut all packning varje gång vi behövde extradäcket. Och det var några gånger...
Precis som på film!

När vi väl kom fram till området Huasteca Potosina, där vi hade tänkt campa, var alla platser liksom tagna. De hade campingar som de kunde stänga på alla fina områden, istället som jag trodde, ett mer eller mindre fritt och öde område där vi kunde stanna var vi ville. Som i Sverige helt enkelt!! Hur som helst, det var stängt på grund av influensan, det var kolsvart så vi letade tältplats med bilen ett tag tills vi bara slog ner våra tältpinnar bredvid en grusväg. Första gången för det nya tältet!

På morgonen... Maxence superlätta pyttetält och vårt större, tyngre men ändå himla bra.

Behöver jag säga att vi inte sov så bra här??

Nutid: Har haft avskedsfest och jag hänger med Dario och Maxence, för måste gå upp så tidigt att det inte verkar vara någon idé att gå och lägga sig. Är dock sjukt trött så orkar inte skriva mer. Blir fortsättning nån annan gång. Imorgon åker vi till Baja California i två veckor! Wiihoo!!


Påsk...12: Agua azul

Sista stoppet på resan! För er som inte är så bevandrad i spanska så betyder agua azul blått vatten, och det låter ju lovande, eller hur? Och visst är det ett vackert vattenfall, långt och flackt så man kan bada på flera ställen och vattnet är klart. Men vi åkte dit på samma dag som Palenque, alltså efter att ha gått runt och försökt tyda arkeologiska beskrivningar på spanska och intressera sig för byggnad efter byggnad med stekande sol. Så energin var inte på topp, till att börja med. Sedan så hade vi besökt fantastiska Misol-Ha och badat i vattenfall både i ån och i djungeln så man var liksom lite avtrubbad. Dessutom är det en riktig turistmagnet så det var typ 10 turister/kvadratmeter och återigen, efter våra upplevelser så var vi bara inte så... överförtjusta. Det är ju dock inte vattenfallets fel, så det är fortfarande en underbar och imponerade naturupplevelse.


Mycket folk japp....

Jag och Valerie har tjejsnack.

Vattnet var kallt, men vi fick gå långt för att hitta en plats med lite mindre folk så det var bara grymt skönt! På kvällen tog vi bussen till Villahermosa, bytte till Mexico City och därefter till San Luis Potosi. Allt som allt, sådär 20 timmar i buss.


Påsk...11: Palenque

Palenque är en mayastad som grundades redan på 100-talet f.Kr och nådde höjden av sin makt mellan 600 och 800 e.Kr. Den är välbevarad och har flera större hus, bland annat Palatset som var riktigt intressant och fascinerande. Under 900-talet övergavs staden och djungeln tog över. Det finns mängder av flera byggnader outgrävda i djungeln, har hört att det är så mycket som 90%, men de viktigaste och vackraste är de i huvudgruppen.

Vi mellan Inskriptionstemplet och Palatset.

Inskriptionstemplet
Denna byggnad uppfördes under Pakals 68 år långa regering mellan 615 och 683 e.Kr och innehåller hans grav.

Palatset
Här bodde den kungliga familjen och dess närmaste uppvaktning. Fullt av labyrinter och mörka gångar. Imponerande!

Fyrvåningstornet på Palatset, troligen observatorium eller utkik.

Välbevarad muralmålning

Solens tempel

Lite djungel igen.

Såhär kan det bli när djungeln tar över.

Och äntligen fick jag se en Tukanfågel! Hoppas ni också kan göra det...

Palenque var en vacker och intressant historisk plats, även om det var jättevarmt, i slutet av resan och tålamodet var ganska kort. Ibland önskar jag mig tillbaka till någon av platserna vi besökte under veckan, för att få uppleva det igen, fast lugnare och bara ett ställe i taget så att den inte förtas av att man måste vidare hela tiden och drunknar i alla andra fantastiska platser och sevärdheter. Ibland känner man ju liksom för att bara sitta på ett 1200 år gammalt tempel och titta på apor, och kan vara ganska så nöjd med det.

Sista dagen i huset!!

Idag har jag mycket att göra. Gå till postkontoret, bädda sängen fint med rena lakan, tvätta några sista grejer, klippa gräset (med kniv, vi har inte ens en vettig sax), packa det sista och fixa lite fint i rummet. Och så vill jag laga mat med Maxence. Sen så är det fest här ikväll så har inte hela kvällen på mig eller kan hänga runt i fula kläder hela tiden och packa ner allt smink. Och så har jag fortfarande minst 3 inlägg från resor jag måste göra i bloggen innan jag åker! Inte riktigt samma sak att skriva om det från Lindome. Plus att jag kommer ha massa mer att berätta efter en månads resande i Baja California och Yucatán! Fest igår, så kl är 10:50 och sitter fortfarande i sängen och skriver detta. Och så åker vi härifrån ca 7:20 imorgon. Dags för frukost helt enkelt!

Och det kommer bli hemskt att säga hej då till alla. Men jag känner mig väldigt redo att åka. Jag är färdigt med detta nu. Jag ser det inte så mycket som ett avslut som att jag bara tar ett steg mot nästa äventyr. Som ju kommer vara Lindome och Borås, och efter en vecka har jag nog insett hur mycket äventyr det är! Men hur som helst, just nu känns det bra att ladda om och packa för att komma hem, även om det kommer dröja ännu ett tag tills jag är där....

Påsklovet 10: In the djungle!!
Träd underifrån,totalt ihåligt!

Frön från träd som indianerna gör halsband av.

Artur i en lian!Vi ville att den här snubben skulle ta kort på oss, "gruppen", men han fattade uppenbarligen inte riktigt vilka gruppen var. Väldigt roligt i stunden.

Ibland blev det bara för mycket. Om ni tror att jag har min sjal för att det var kallt, så tror ni fel. Den var mot djur i olika former, eller så bara glömde jag ta av den efter frukost.

Man tror att man ska ut på en oskyldig liten promenad, men vad händer? Vi måste naturligtvis se några gamla stenhus till. Har vi inte ett gäng stenhus och gärdesgårdar vi skulle kunna inhägna och göra till turistattraktion i Sverige?

Ett stopp på vandringen var vid, och i, det här vattenfallet. Himlen på jorden! Här kändes det verkligen som att vara i ett äventyrsland, med forsar, blå laguner, strömmar, klippor och härliga vattenfall. Fast att äventyret var på riktigt. Men ibland är Disneyland så mycket lättare att ta till sig. Vattnet var rätt kallt men det klagade vi inte på!

Bjuder lite på mig själv här... Omgivningen är bara för bra för att bry sig om "eventuell" gymabstinens!!

Jag har iallafall flitigt använt min Sverige-bikini....

Väldigt svalkande, skönt och helt nödvändigt med en "dusch" efter en förmiddag i djungeln. Efter 30 minuters vandring var vi tillbaka på campamentot och kunde eh... duscha igen. Lovely.

Påsklovet 9: Campamento Ya'ajche'

Vi åkte vidare till vårt sovställe i djungeln. Sov i rum som mer liknade skjul, men där fanns sängar och till och med myggnät. Och där fanns ett hus med dusch med kallvatten och toalett och ett rum för mat, där vi serverades vad som ingick i resan utan att få bestämma någonting. Det var varken bra eller dåligt, det bara var.

Mathuset.


Några blommor, en hälsning till alla er jag tänker på när jag ser dem:
Nära "hotellet" fanns en å. Åar här tenderar att ha vattenfall. I vattenfall badar man när det är 30 grader varmt och ingen säger till en att det är farligt.

Botten var geggig. Sånt gillar jag inte. Men strömmar är coolt! Lite Fyrishov över det, fast på riktigt.


Så vackert och naturligt och frodigt. Och nej, jag pratar inte om min mage på denna bilden.... utan återigen om naturen. Att simma och titta upp på orkidéerna som slåss om utrymme på grenarna och liksom nästan förvänta sig att se en boaorm slingra i ett träd.

Dagen efter gav vi oss iväg ut i djungeln på en 5-timmars promenad. När vi kom tillbaka var det tänkt att bussen skulle plocka upp oss kl 17, men den kom mexikanskt 2 timmar senare. Såhär tillbringade vi tiden:

Varmt var det!

Påsklovet 8: Bonampak

Egentligen förtjänar inte detta stopp ett eget inlägg, men de nu får det det ändå. Bonampak är för mig helt överskattat, iallafall om man kommer direkt ifrån Yaxchilán och Teotihuacán. Bara en stor byggnad och lite målningar. Målningarna är väl iofs kända och intressanta, och jag har såhär i efterhand ångrat lite att jag inte tittade mer på dem. I ärlighetens namn gick jag inte ens in i byggnaden. Det var kö, ok? Och var skittrött på arkeologi vid det laget och ville bara se fler apor. Bonampak är också känt för sitt djurliv, så jag ägnade mer tid åt att spana efter djur. Såg en fågel med gul stjärt och en ödla. Inte jättehäftigt. 

Bonampak

Målning

Gul stjärtfjäder till höger om bona. 

Ska jag vara rättvis är det ju helt fantastisk natur, på de allra flesta ställen i Chiapas. Jag är bortskämd! Kanske tror ni att ni redan förstår. Men då har vi ändå inte varit i djungeln än. Vi snackar lianer-djungel.  
 

Påsklovet 7: Yaxchilán

Efter en natt i Palenque åkte vi på en två-dagars utflykt till djungeln. Vi gick upp riktigt tidigt på morgonen och blev (efter väntan á la Mexicana) upplockade av en av de underbara minibussarna. Mindre trevlig start på dagen men faktum är att jag fick sitta första tiden i framsätet så det gick väl ok. Reste ca en timme och stannade för frukost, och fortsatte sedan ca en timme för första stoppet, Yaxchilán. Det är ruiner från en Maya-stad som hade som mest makt under 700-talet e.Kr. Yaxchilán är lacandón-indianernas hemtrakter vilka är Mexicos sista icke-kristna befolkning. Det var riktigt intressant, men framförallt en vacker plats med fantastisk natur.

Ca kl 6 på morgonen, Chiapas, Mexico.

Väl där fick vi knappt gå på toa för att båtarna skulle åka iväg. Och här var det varmt och soligt så var en underbar båttur!

Å hur jag älskar styrkan i djungeln. Växtkraften! Hur de liksom lyckas växa på varandra. Vad härligt det är att se hundratals växter trängas, samsas och överleva mitt i växthuseffektdebatten... Vi är trots allt inte alltför långt ifrån Mexico City, där människor på gatan använder munskydd mot avgaserna, även utan influensa...

Återigen Valentin i min bild av misstag. Men piffar han inte upp den, så säg?
   
    
      
   
    
                    
APFROSSA!! Ta dig tid att klicka på bilderna....

    
När vi var nästan klara med ruinerna och hade klättrat upp den mest kända delen som ligger på en kulle och t.o.m. är med i min guide, såg vi apor i träden. Eftersom vi var så högt upp var vi i höjd med dem, ca 2 meter ifrån. Once in a life time!
Byggnaden är också den mest välbevarade:Vackert träd.

Bu!

Andra flodbanken: Guatemala. Och nu vet vi var de odlar all majs....

Just när vi hade hittat aporna, var i tvungna att gå till båten. Det var det bästa ögonblicket på hela resan, och den himla "viaje organizado" förstörde det... Lunch och sedan tillbaka till minibussen, och baksätet denna gången.

Påsklovet 6: utanför Palenque

Vi bodde första natten utanför Palenque stad, i ett litet "djungel-område" av hotell. Jättemysigt område. Dock fanns det inga hyddor lediga så bodde i rum. Men lätt bästa duschen på hela resan. Värt några tior extra emellanåt...

Jag gillade stället! Valentin också tydligen... Lyckas alltid hamna på mina bilder! På kvällen åt vi på en restaurang på området, hemgjord pasta med pesto... mumsigt! Fanns massa smyckesstånd med jättefina grejer, ville ha allt men det var riktigt dyrt. Tror att det var bra kvalitet och säkert värt pengarna men man kan ju inte köpa allt. Köpte dock ett halsband när vi återvände som jag är nöjd med! Satsade stenhårt på hippielooken under resan... Dock gick jag äntligen och klippte mig, det blev bra. 60 pesos kostade det, ca 40kr...
Dagen efter åkte vi ut på utflykt, två dagar i djungeln. Hade tänkt skriva om första stoppet här men bara detta blev ju ett långt inlägg... Fortsättning följer!


Fanny:

Jag vet! Fick frågan härromdagen, faktiskt där på stranden, om jag mitt mål för Mexico var att bli svart. Jag sa ju nej, så ytlig är jag ju inte. Men... jag gillar det!

Söndagstankar

Läser om Annas liv och drömmer mig tillbaka till strövtåg på söder... Underbara mode! Surfar runt på bloggar och magasin under inflytande av tequila såhär en söndagkväll, tänker att jag måste ta mig till gallerian här. Till den söta affären där jag köpte min jeanskjol eller till Diesel för att fixa mig ett par sjyssta jeans för ca 800 svenska. Men minns att allt är stängt. Inte för att det är söndag utan för att vi lever under influensahot. Så lätt att glömma i globaliserings lättillgänglighet och husets skyddande skugga. Och plötsligt saknar jag... Ebba. Vad längesedan det var.

Nyheter: en bra och en dålig

Dålig: Valerie åker hem om en vecka. Så himla tråkigt. Förstår inte riktigt varför. Vi har liksom planerat massa för sista månaden här, köpt tält och allt. Hon säger att hennes föräldrar inte låter henne resa för influensan. Men det är ju här det är värst, verkar vara mycket lugnare i resten av landet. Var skitarg och besviken i morse, för visste inte om Valentin heller skulle kunna åka till Baja California.
Bra: Nu har vi haft "möte" och jag och Valentin åker till Baja på lördag!! Backpacka med en 18-årig fransman 2 veckor... Intressant haha! Vi har kollat upp vart vi ska åka nu och så det verkar så himla grymt... Har till och med köpt flygbiljetterna till Yucatan så vi har en deadline och ett mål nummer 2... Synd att missa Mexico- Trinidad&Tobago på Aztekarstadion, men Yucatan slår nog det. Speciellt som vi båda redan har varit där. Valentin har sitt flyg hem till Frankrike 15 juni och jag mitt 26. Valerie hade ursprungligen sitt 30 juni, så vi hade tänkt resa tillbaka med buss och se lite mer ställen på vägen. Tror dock att jag gör det själv nu, om jag inte är sjukt trött på att resa när den dagen kommer! Skulle vara häftigt att göra en bit helt själv, för erfarenhets skull. Samt att jag fortfarande vill se några saker till.... Kommer jag nånsin inte vilja se mer av Mexico? Det kan endast tiden utvisa.

Förresten, har inte mer skola. Har ett arbete att lämna in på tisdag och en examen över internet. Influensans fel alltihop... Både skönt och tråkigt på samma gång. Lite som att ta studenten utan studentdagen....

Denna veckan gäller: fira att Maxence tar sin master i ingenjörskonst och förhoppningsvis gör en lyckad telefonintervju med Google imorgon (!), avsluta allt tec-jobb tills tisdag, städa huset, tvätta kläder och packa inför Baja och såklart, tömma skafferiet på mat och alkohol!! Detta med fest på fredag, hoppas lyckas säga hej då till alla då... Usch hemska tanke!!

Tillägg till mamma: Hörde att de visade Mamma Mia! på en buss. Som tur var var jag inte ombord. Hade nog varit svårt att hålla tyst....

Påsklovet 5: Cascada de Misol-Ha

Nu kommer det komma många bilder, dels för att försöka förmedla djungel-känslan och dels för att vi har så många vackra =)

När vi anlände till Palenque "city" på eftermiddagen så visste vi inte riktigt vad vi skulle göra. Det var för lite tid för det mesta, men samtidigt hade vi inget intresse av att se ytterligare en stad samt att vi inte riktigt hade råd tidsmässigt att göra ingenting. Alltså hyrde vi en minibuss med chafför och åkte till ett vattenfall en timme bort. Återigen, minibuss låter liksom bra, men tro inte att vi ens har så obekväma minibussar i Sverige. Tänk komfort Bobby-car.

Hur som helst, värt varje minut:
Djungelboken...

Här badar jag och Artur! Var badar du i sommar?

Ingen jag känner, men en kul bild =)Hoppas ni inte har alltför mycket maneter där hemma.

Ses!

Zihuatanejo

Sitter pa ett internetcafe i Zihuatanejo pa vastkusten, Stilla havet. Akte hit med buss, 12 timmar, hangde pa stranden har forsta dagen och sov sedan pa ett mysigt hostel. Stranderna ar nastintill tomma.
Playa de ropa

Darefter akte vi till en strand utanfor staden och campade. Sov jattedaligt, sand kan verkligen vara hart. Men hur mysigt som helst. 5 meter fran vattnet och 2 fran restaurangen. Forst tyckte jag att det var knappt att campa bredvid en restaurang...


"Bussturen" till Barra de Potosi.


Tältet till vänster, restaurangen till höger...

Hann inte skriva mer, så skriver nu hemifrån. Knäppt att campa så nära "civilisationen" men det var nästan ingen folk där så i praktiken hade vi egen restaurang, bar, kypare och gratis tältplats med skugga. Toaletter och dusch fanns också som vi fick använda. De var väldigt generösa. Underbar mat, åt stora räkor med ajillo första kvällen. Ajillo är en chili som smakar vitlök, nåt sånt... Hur gott som helst iallafall. Drack coco locos som är kokosnöt med kokosmjölken blandad med typ alla spritsorter som finns. Galet! Men rätt gott. Höll mig dock till Piña Colada och coco natural. Piñan var kanske den bästa jag druckit, men coco natural, bara kokosmjölken, var rätt tråkigt. Inte så som vi tänker oss den, fet och vit utan smakade mest trä. Inte samma sorts kokosnötter som man köper på Ica.


Mariscos al Ajillo...


Cocos!
Restaurangen stängde kl 6 så sedan var vi helt själva och badade, spelade rugby med en boll jag äntligen fick killarna att köpa ;) hehe skitskoj. Hängde i solstolarna och såg solen gå ner i Stilla havet innan vi kröp till kojs i tältet. Men som sagt, sand utan madrass är inte så mysigt som man kan tro.


Solnedgång Barra de Potosi
Till frukost åt jag en banan, sedan räkfylld avokado i restaurangen och senare fisk med vitlök. Stannade tills eftermiddagen och återvände sedan till hostelet. Försökte gå ut men fanns typ inget folk ute så inte så kul. Sista dagen åkte vi över bukten till ett ställe som skulle vara bra för att snorkla. Var litet, men fint. Hade köpt simglasögon dagen innan, fick duga.


Playa de las gatas

Sedan åkte vi tillbaka med  grymmaste bussen. Samma som vi tog Morelia-Zihuatanejo på vägen dit. Dock var vi återigen tvunga att byta i Morelia, men passade bra med mat då ändå. Sov faktiskt helt ok på vägen hem, kom hem i morse kl 6 och sov bara några timmar till.


Lyxbussen!

Ciao!


Playan!

Glömde nästan att meddela: Nu drar vi till playan!! Har inte klass förrän på måndag. Virus är väl härligt ändå så säg?

Lite stressigt är det dock. Blir buss i 11 timmar med dubbla munskydd. För ja, vi använder det...

puss o kram!


Real de Catorce m.m.

Kör en liten resumé på vad vi har gjort det senaste istället för att fortsätta med lovet. Förra fredagen åkte vi till en liten by som heter Real de Catorce i bergen i min delstat. Den har tidigare levt på gruvverksamhet men nu finns det inget mer att hämta där så staden är känd för att vara en spökstad. Ligger typ 2800 möh så vinden var rätt kylig men solen jättevarm som vanligt. Maten var dyr. Tog 3 timmar att åka dit och 3 hem, men det var värt det, det var roligt att åka bil också.Spökhus

Typisk, vacker, mexikansk utsikt.

Vet inte jag tycker den var så spöklig. Bara massa ruiner, men liksom sol och så inte läskigt alls. Eller som Dario sa: Det är som Bosnien. Och det sa liksom allt, det var inte så himla festligt längre.
Mycket hästar men denna gången ville jag inte rida. Känns inte som att de behandlar sina djur så bra här så vill inte stödja det... Kan väl hända att jag gör det nångång mer ändå, men inte om det inte är något speciellt.

På lördagen åkte vi till marknaden Hidalgo här i stan. Kollade på sovenirer åt Maxence mamma som skulle åka hem. Köpte även en del saker till mig själv... En limepress i metall och en tortilla-press, båda mycket genuina och tunga! Kommer få göra mig av med en del kläder för att få med de hem... Vi åt där också, panerad, ostfylld chile med ris. Chilen är under osten, den på toppen är bara lite extra krydda... Supergott! Sedan åkte vi och klättrade. Detta var innan jag fattade omfattningen av viruset...


På kvällen hade vi fattat mer hur farligt det var, och också att typ allt var stängt. Men vi ville gå ut och äta för att det var sista kvällen för Maxence mamma. Så vi gick till en restaurang som ligger nära skolan, som visade sig ha rätt hög klass, och supergod mat en gång till. Åt kyckling med en slags salsa av grön chile. Med ost. Mycket ost och chile blev den dagen!

Och grönsakerna... mmm!

Den kvällen fick jag min första tapaboca. De delade ut på restaurangen. Dock gjorde jag sönder min direkt...


Tapabocas=munlock


Påsklovet 4: Lagos de Montebello

Efter kanjonen tog vi en kollektivbuss till Lagos de Montebello, som är ett område med massa sjöar i olika färger, från mörkblått till ljusgrönt. Man kunde åka buss runt för att se finaste platserna, promenera eller rida. Jag, Artur, Steffen och Valerie tog pållarna. Denna dagen var det inte alls sol, vilket var synd för färgerna hade antagligen kommit fram mycket bättre med lite bättre ljus.

Min häst hette "Oro" vilket betyder guld! Männen gick efter oss hela tiden och slog på hästarna om de inte gick tillräckligt fort... Försökte säga att jag inte behövde nån hjälp med det men det kändes lite som att lägga sig och ta ifån dem deras jobb... Så i början störde det mig men sen struntade jag i det, hjälpte inte ändå. Och de var faktiskt rätt imponerande, sprang efter hästarna hela tiden i skogen, säkert 1½ timme!

Inte helt olikt Sverige ändå...Orkidé i träd.


Allt från Lagos de Montebellos. Efteråt ville vi åka direkt till Palenque från San Cristobal, men vi missade bussen och efter mycket letande efter alternativ tog vi en kollektivbuss (minibuss, inte bekväma) till en stad mittimellan som heter Ocosingo. Sov där och tog på morgonen bussen till Palenque.

Minns att jag tänkte när jag hängde med huvudet ut genom rutan för att få lite omväxling, att det kunde ha varit i Sverige. Regnet i ansiktet, lukten av blöt asfalt, 15 grader och mörkt, Abba i Mp3. Fast ändå inte. Att man inte ser ut genom sidorutorna kan väl hända i Sverige när det regnar, men att man inte ser rakt fram och kör som vanligt ändå? Bara i Mexico. Inga bälten, väskorna på taket, 2½ timme på en väg vi undviker om det så är 5 minuter, typ Annebergsvägen. Sen så finns det ju inte så många bananpalmer där heller.

Ett litet bidrag från Dario som frågade om han kunde hjälpa till när jag lagade mat, och jag svarade att han kunde skriva i min blogg:
hej. skol. stockholm. ikea. influenza. Öl

I huset

Tillbaka hemma i huset. Underbart. Är sjukt trött, har inte sovit bra på tre nätter. Men var en rolig tripp, bilder kommer... Alla mår fortfarande bra.

RSS 2.0