La Gruta

30 km utanför Taxco ligger den största grotta jag har sett. Säkert 30 meter högt i tak och vi gick i 1.5 km innan vi vände. Salarna är minst lika breda som höga och fulla med stalaktiter och stalakmiter. Tyvärr var guiden rätt kass och pratade mest om olika djur som formerna liknande, och nästan inget om naturen eller historia. Men imponerande ändå!


Den här bilden är inte så vacker men kanske kan den ge en uppfattning om hur stort det är. Detta är ingången. Ljusen är vägen vi gick på.Stalakmit

Stalaktiter...

Champagneflaskan. Liter suddigt men ser ut som en flaska med bubbel som rinner nerför flaskan.


Hoppas ni kan se en liten del av skönheten iallafall. En bild säger mer en tusen ord, men en bild kan aldrig riktigt säga allt... Som vätan, dropparna från taket, kylan fast ändå svettigt för luften var så full av vatten, glittret i stenarna när ljuset träffade mineralerna som runnit och skapat formationer under tusentals år och känslan av yrsel för att man aldrig vill sluta se uppåt....

Sanningen är att det va skitjobbigt att gå hela vägen. 3 km är vanligtvis inte långt men jag typ sprang ut för att få känna solens strålar och frisk luft igen. Hur som helst, en upplevelse!!

P.S. Vi förbereder en fest här, mitt bidrag är att sjunga Känn ingen sorg för mig Göteborg medans jag skriver här. Alla undrar var katten är. De förstår bara inte svenska, väl? D.S.

Taxco

Efter Cuernavaca åkte vi till en stad sydöst om Mexico City som heter Taxco. Den klättrar uppför berget och är full av backar men väldigt charmig. När vi hade tagit en taxi till ett hotell sa damen där att katedralen och stora torget låg precis ovanför hotellet. Jag kunde inte tro att det fanns något mer ovanför, vi hade åkt så mycket uppför att det kändes som om jag var halvvägs till himlen. Och vackert var det också!Utsikten från en italiensk restaurang. Inte ett dugg kaotiskt!

Valentin i en "buss". Gamla minibussar fungerar som kollektivtrafik. För att underlätta på-och avstigning, och för att göra resan lite luftigare, har de helt enkelt tagit bort dörren på sidan.

Taxco från ovan. Sjukt varmt och segt att traska upp hit ska ni veta. Allt för bloggen ;)

Jesusstaty som blickar ner över staden.

Bilderna gör inte denna stad rättvisa!


Inspiración


Puerto Morelos

Diccionario!

Hola - Hej
Buenos Días - God dag (00:01-12:00)
Buenos Tardes - God eftermiddag (12:01-18:00)
Buenos noches - God natt (18:01 - 00:00)
Como estas? - Hur mår du?
Que tal? - "Hur är läget?"
Todo esta bien? - Är allt bra?
Perdón - ursäkta
Disculpe - ursäkta (även påkalla uppmärksamhet, typ på en restaurang)
Con permiso - ursäkta (om du vill passera någon där det är trångt till exempel)
Lo siento - Förlåt
Por favor - "please"
Gracias - Tack
De donde vienen? - Var kommer ni ifrån?
Somos de Suecia - Vi är från Sverige
No hablamos español - Vi pratar inte spanska
Más despacio, por favor - Långsammare, tack
Hablas inglés?  - Pratar du engelska?
Inglés, por favor - Engelska, tack.
Taxi - taxi
Autobus, camión - buss
avión - flyg
cerveza - öl
vino tinto - rött vin
vino blanco - vitt vin
huevos - ägg
jugo - juice
café americano - vanligt kaffe (även om det är som vatten här)
leche - mjölk
pan - bröd
frutas - frukt
pasaporte - pass
calle (kaje) - gata
cuarto/habitación - rum
cama - säng
ventana - fönster
desayuno - frukost
comida - mat
carne - kött
verduras - grönsaker
cena - middag på kvällen
libro - bok
La cuenta, por favor - notan, tack
No somos gringos, somos suecos! - Vi är inte gringos (amerikaner), vi är svenskar!
llave - nyckel

Son todos para esta vez! (Allt för denna gång!)
Que se diviertan! (Ha kul!)


Cuernavaca

Denna helgen åkte vi till en stad som heter Cuernavaca, och ligger strax söder om Mexico City. Jag var inte så förtjust i staden som så, bara ännu en Mexikansk stad. För mycket folk och för mycket bilar. Men det fanns ett museum som jag tyckte var intressant, och en underbar trädgård. Vi såg även ett arkeologiskt område, med några pyramider. Första gången så det va kul.
Vi stannade lite mer än ett dygn, mest för att bussarna till Taxco var fulla innan.

Lite gamla textilsaker från muséet. Bilden är på en kaktus som de kunde utvinna textil från.

Mamma! En vävstol!

Cuernavaca by nightTrädgården

Älskar inredningen på den här restaurangen.

Min första pyramid!

Men eftersom jag är som jag är tog jag mest kort på blommor ;)
En parantes här är att när blombladen av från dessa träd föll ner och täckte marken påminde det om att gå på gräsmattor täckta av Scilla.  Vet inte om ni har hunnit så långt än men då kändes våren i Sverige nära!Jag på en liten pyramid.

Jag på väg uppför den stora, måste ju träna klättringsskillsen!

Detta var allt för denna gång, ganska mycket ändå för en stad jag inte ens gillade supermycket. Taxco däremot, som vi åkte till sedan var mycket charmigare. Men det får bli i ett annat inlägg!


Sjuk!

Denna helgen var inte fullt lika rolig som den förra. Vaknade i fredags med huvudvärk och kroppen var tung som bly. Kände mig febrig och hade ont i halsen. Men hade bestämt att vi skulle klättra, så tog smärtstillande, åt liten frukost och åkte dit. Och även om mitt hjärta slog dubbla slag och jag blev trött direkt så var det nog mitt bästa klättringstillfälle. Jag klarade en grej som jag har försökt jättemånga gånger men ramlat ner varenda gång. Grym känsla! Sedan glömde jag bort att jag var sjuk och vi åkte och handlade grejer till festen.
Men när värktabletterna försvann blev jag dålig igen och det va jättetråkigt att inte kunna festa på vår egen fest! Jag var ändå uppe länge för jag va ju liksom på festhumör även om jag inte orkade göra någonting. Och sen så har det varit så hela helgen, så idag var jag hos en doktor. Jag har en läskig halsinfektion, typ halsfluss eller nåt, så fick penecillinspruta som ja ska få två ggr till och några andra tabletter. Så det är ju skönt att veta, men det värsta är att hon rekommenderade mig att inte resa denna helgen och definitivt inte till kusten för det är för varmt och fuktigt där och inte bra för infektionen.
Så får se... Tanken på den här stranden var liksom var som höll mig uppe under helgen.

Aguascalientes 2

Hej igen,

Vi träffade på hästar på bete som gärna ville säga hej till sina kompisar.

Och andra vilda djur...

Jag och José Luis vid en sjö.
Naturen där vi red var verkligen halva upplevelsen med det öppna landskapet med kaktusarna, sjön, betande djur, berg och dalar. Vi red på eftermiddagen så efter en stund var ljuset så där vackert som det bara är när solen går ner efter en varm dag. Ranchen var pytteliten, mest ett stall ute i ingenstans, och ett hus för killen som jobbade där. Han tränar hästarna och jag tror att de tävlar och sånt, men annars vet jag inte vad de gör på ranchen. Jag frågade men José Luis visste inte riktigt och även om jag hade frågat så hade jag inte förstått svaret från han som jobbade där.. Möjligtvis uppfödning av hästar. Hästen som är bakom mig på bilden ovan är en hingst som José Luis red, så vacker... Jag frågade vilken ras det var men det visste han inte heller. Men tror att hans pappa har kontakt med dem där och att det var därför vi kunde komma dit. Vi bodde i hans föräldrars hus i en by utanför staden. Trevligt, mexikanskt och gratis!

Efter ridturen på ca 2 timmar åkte vi och käkade tacos, och sedan var det party i huset. Jätteskoj verkligen! På lördagen åkte vi en sväng in till Aguascalientes, träffade några andra kompisar och festade i huset lite till.

En riktigt bra helg som fick mig att verkligen förälska mig i det här landet. Jag vill ha rosor i min trädgård året om, jag vill ha en häck av kaktusar, plantera dem och tro på att jag kommer se dem blomma om 50 år. Jag vill få ta dagen som den kommer, få komma försent och få tro på fint väder imorgon också. Ta bussen till centrum för 4 kr, åka till paradisstränder för ett veckoslut och äta mig proppmätt på tacos en sen kväll under stjärnorna. Jag skulle kunna fortsätta för evigt, men tror ni har fattat nu...


Aguascalientes

För en vecka sedan packade vi ihop oss i en minibuss och körde till Aguascalientes. Det är en liten stad ca 2 timmar med bil härifrån. Ser ut som alla andra små städer: Katedral, torg, park och fruktförsäljare. Men innan vi såg staden åkte vi till en ranch och red western! Hur mysigt som helst.


Valerie med sin supersnälla pålle

Bakifrån från vänster: Maxence, Alejandro, Lacy, jag och José Luis

Min häst var underbar! Pigg och känslig, kände mig som värsta Macahan ;)

Nu är det dags att klättra, så får se om jag lägger upp mer bilder senare! Är dock fiesta i huset idag!


text

Jag är ledsen att jag inte har skrivit på några dagar. I helgen var vi i Aguascalientes, vilket var jätteskoj men väntar fortfarande på bilder från kompisar. Hade ingenstans att göra av min kamera när jag red så förlitade mig på andra. Därför har jag inte skrivit.

Annars är det mest som vanligt här; skola, sol och språkbarriärer... Usch, borde verkligen sätta lite mer press på mig själv när det gäller spanskan, men ibland är det bara så tungt att aldrig kunna säga exakt vad man vill eller förstå när andra talar till en. Speciellt svårt är det att höra och förstå tycker jag... Jag har ju ändå en del gammal spanska i huvudet så kan oftast göra mig förstådd, men de som svarar använder ju liksom inte de orden jag kan så fattar sällan allt. Och fort går det, och alla orden sitter ihop.

Idag tittade jag på ryggsäckar inför Baja Californa-trippen. Vi ska göra hela halvön, från Tijuana i norr till San Cabo i syd... Hittade en jag verkligen gillade, men den var för liten. Och de stora är kass kvalitet! Får se hur det går...

Imorgon har jag prov i prisanalys. Därefter ska jag analysera en produkts förpackning för en marknadsföringsklass. Det mesta är intressant, och jag börjar faktiskt gilla skolan här. Tyvärr är den skitdyr och ska således vara bäst, men tvivlar på att jag lär mig mer här än i min "gratisskola" i Sverige.

På kvällen, Taco Rafa. Ciao!

RSS 2.0