kort lägesrapport

Jag måste verkligen sova, det har inte blivit så mycket av den varan på sistone. Tänkte bara höra av mig iaf, vi var i Guanajuato över helgen, därför har jag inte skrivit något. En av Mexicos vackraste städer har jag hört, och jag har ju inte sett så mycket än men tror nog att det kan stämma! Bildbevis kommer, när jag har tid med något annat än läxor för en stund!!

Torsdag

I morse blev jag upplockad av en tjej i skolan för att åka i väg och äta frukost på ett ställe tillsammans med min grupp i internationell marknadsanalys. Jag åt tjocka pannkakor som var väldigt goda men väldigt mättande! Det var dock tur för sedan åkte vi till skolan och hade lektion i det ämnet, sedan hade jag prisanalys, och sedan spanskalektion. Vid 14 kunde vi gå och äta lunch. Äntligen fanns det kycklingbaguetter som jag och Valerie har velat ha sedan vi läste det på menyn, och vi blev inte besvikna. Jag älskar att de stoppar avokado i allting här! Men vi fick skynda oss för egentligen hade vi grupparbete i e-business då. Vi fick iaf ihop något, överlevde den tråkigaste lektionen och fick till och med 100% på förra läxan. Sedan fixa grejer som skriva ut, kopiera, låna böcker etc och kl 19 dags för sista lektionen. Den är som tur är intressant. Sedan ville José Luis visa oss hans favorit bland alla tacoställen i stan så drog dit ett gäng och käkade tacos. Gillar nog ändå det förra stället mer, även om jag inte mådde så bra av det...  Är ärligt talat lite trött på tacos nu. Slängde iväg en liten kort läxa i prisanalys när jag kom hem, och nu ska det bli skönt att få sova. Imorgon är det sovmorgon, äntligen! Ska ligga på taket och plugga tills det är dags för sushi-lunch.


P.s. Sara, tack för tipset! Tror att jag har hört talas om något liknande. Kul att ni hör av er! D.s.


Låång resumé

Ok here we go again...

Fredag: Bad Taste Party/välkomstparty för Valentin. Man skulle alltså klä sig konstigt, så om tycker att jag har lyckats så vet ni varför. Öl, tequila och dans hela natten lång.

Cristina(SLP), jag, Valerie(Belgien), Artur(Polen), Dario(Kroatien/Tyskland), Valentin(Frankrike), Steffen(Tyskland), jag, José Luis(min padrino, SLP), Cristina(Colombia) och Steffen igen på ett hörn!
Lördag: Vaknade med en rejäl huvudvärk, men tog några panodil, ett avsnitt av Ugly Betty och en tupplur och sedan mådde jag bra. Åkte och käkade hamburgare vid tre-tiden. Det är nog den bästa hamburgaren jag har ätit, förutom kanske kycklingburgaren på Liseberg i somras. Men om man jämför med vad man får för 20 kr i Sverige så slår de nog det mesta. Sedan åkte jag, Valerie och hennes madrina Cristina down town och gick runt i staden. Drack cappuccino/drinkar på en terass i solen, precis lagom ansträngande. Sedan åkte vi till en supermarket och handlade lite mat. Jag var egentligen medbjuden på en fest på kvällen, men var inte så sugen så blev riktigt positivt överraskad när Dario hade gjort upp följande planer: Pizzeria, film hemma hos oss och vänta på den nya franska killen. Riktigt god pizza och världens kanske bästa burgare på samma dag, och så Borat på det, kan inte bli bättre.
Den franska killen heter Mathias och är trevlig och pratar bra spanska. Typiskt fransk: krulligt hår, bra på att laga mat och gillar konst och teater.
Söndag: Häng hemma i huset. Våra grannar har inget varmvatten så de kommer hit och duschar och sedan stannade de kvar och satt på taket och solade och åt frukt. Christina drog med mig till en bar för att träffa några kompisar och dricka öl, det var trevligt även om jag va lite stressad över mina läxor... Fast vi stannade inte så länge. Och sedan kom José Luis och han och Christina hjälpte mig så vi iaf fick ihop något. Sedan lagade vi mat tillsammans. Klockan blev ganska mycket men då var vi iaf sugna på att bowla så då gjorde vi det. Mexico är härligt!
Måndag: Skola med första spanskalektionen. Ganska tråkigt men har blivit bättre sedan dess. Och jag pratar faktiskt lite spanska nu, alltså typ flera meningar i rad så jag hoppas att det ska göra nytta. Maxence som är den andra franska killen som bor här kom hem i måndags. Han har varit och klättrat i berg i Sydamerika i flera veckor. Så nu är huset fullt!
Tisdag: Skola HELA dagen och taco-party på kvällen. Har käkat taco på samma ställe tre gånger nu med flera andra suspekta ställen och mått bra hela tiden. Men i natt blev jag sjuk! Det gick över fort men var jättenära att svimma flera gånger, det var läskigt. Trodde jag hade fått någon läskig feber, men tog några tabletter och somnade om och sedan mådde jag bra.

Så detta är vad som har hänt sedan sist!

Alive

Hej! Jag lever och mår bra, men det är kul att någon saknar mig :) Det var dock inte ett test, jag har bara inte haft tid att sitta framför datorn. Ska försöka komma ihåg allt som har hänt och köra en resumé:

Fredagkväll. Bad Taste-party hos våra kompisar som bor i samma område.

Ok nu kom José Luis hit så ska vara social, men nu vet ni att jag mår bra!

Mamma och pappa, får ni fortfarande inte mina sms??

Fredag

Solen har hållit sig borta ett tag nu, vilket är tråkigt. Det är helt enkelt riktigt kallt. Inomhus har det varit kallt hela tiden, men då har man iaf kunnat gå ut i solen och värma sig, även om det inte har varit tillräckligt varmt för bikini. Men nu är det kallt överallt. Var minusgrader härromnatten. Och det regnar ibland.

Igår var det goodbye-party för en svensk kille som har varit här en termin, det va kul att jag hann träffa honom innan han åkte hem. Kändes jättekonstigt att prata svenska, och jag har ändå bara varit här i drygt en vecka. Det var trevligt, åt sushi igen, och drack corona...

Idag var jag och min padrino på the immigration office. Det gick relativt snabbt men nu börjar arbetet, fylla i massa blanketter och dessutom betala för det. På vägen dit hämtade vi hans systerbarn på hennes skola, hon går i förskolan. Väldigt söt liten tjej med massor av energi, men vi hade något att göra när vi väntade på kontoret iaf.... Sedan åkte vi hem till José Luis hus, hans mamma lagade lunch till oss. Kött med sås och ris, och en röra med chili och tomat m.m. Faktiskt inte helt olikt något mamma lagar ibland. Fast vi fick quesadillas till! Majstortillas fyllda med smält ost, mums! Härligt med riktig mat. Dock är Dario i köket nu, han sa att han tänkte laga kött med chicken nuggets, så det ska bli spännande... Låter som en David-rätt.

Ikväll blir det Bad Taste-party! Får se vad sjutton jag ska klä på mig... Jag som har så god smak.

en la escuela...

TACK for alla kommentarer! Jag vet nu nar matchen ar! Alla har verkar ganska intresserade sa ska nog funka ;) Sitter i skolan nu, darfor har jag inga svenska tangenter. Ska ha grupparbete med Valerie och en mexikansk tjej i E-business. Fattar ingenting i den kursen... Men nu har vi fatt vart schema for spanskalektionerna, de borjar pa mandag sa hoppas pa forbattring da. Alla andra kurser ar intressanta och med larare som pratar bra engelska och verkar duktiga. Mycket jobb dock, kanns som att lasa fem kurser hemma samtidigt... Ikvall blir det party direkt efter skolan, men skriver kanske mer imorgon nar jag har min egna dator.
Ciao!

Bekräfta

Är de sant att Sverige möter Mexico den 29 januari? Det är ju den perfekta födelsedagspresenten i så fall.

Studentliv

Såhär var dagens schema:

10:00-11:30 Internationell marknadsanalys. Läraren är amerikansk och verkar bra, hård men rättvis. Verkar vara mycket jobb, men jag tror att jag känner till ämnet ganska bra.
11:30-13:00 Prisadministration. Intressant och en bra lärare tror jag. Hon var inspirerande och pratade helt ok engelska.

Lunch med Dario, Diana, Hanka, Steffen och Valerie. Valerie är en tjej från Belgien som också bara har varit här ett tag. Idag hade vi tre lektioner ihop! Vi åt "tortas" på ett litet ställe utanför skolan. Det är typ små baguetter med kött, lök och ost i som de har tryckt ihop över en grill. Så får man hälla på egen salsa. Gott och billigt! Det innehållet verkar det vara i all mat, det enda som ändras är vad brödet eller tortillan är gjort av. Sedan fika i solen.

16:00-17:30 E-business. Den här valde jag bara för att Valerie går den och för att den passade in i mitt schema. Den är nämligen på spanska, men så slipper jag gå high school och gå upp så tidigt flera dagar i veckan. Vi studenter vill ju som alla vet bara festa och sova länge! Kursen var rätt tråkig, men så blir det väl kanske när man inte förstår mer än vissa ord... Hur som helst blir det så nu, orkar inte vela mer. Och jag kommer nog lära mig snart.

Fika igen med Valerie för vi stod oss visst inte så länge på mexikansk snabbmat som vi trodde....

19.00-20:30 Integrerad marknadskommunikation. Den här kursen verkar bli en utmaning, på ett bra sätt. Lärare från Texas och ganska avancerade uppgifter tycker jag det verkar som. Och jag känner mig grym på engelska =) Jobbigt att vara i skolan från 10 till 20:30 bara.... Men i forsättningen hoppas jag att man kan få lite mer gjort i håltimmarna. Och vi är ju lediga på fredagar iaf!! Dock kommer till det tillkomma 5 timmar spanskalektion per vecka.

Efter skolan åkte vi hem till några kompisar och käkade spagetti och tomatsås och drack öl... Tänk att man ska behöva åka över halva jorden för att bli en RIKTIG student.


Så det var en riktigt bra, om än lång, dag. Imorgon börjar jag 16:00, och efteråt blir det bio för 33 pesos!


Mi ciudad nueva

Kom på att jag kanske borde köra en liten presentation om min stad för er som inte hann förhöra mig innan jag åkte. Den heter San Luis Potosi, har ca 1 miljon invånare men sånt vet man inte säkert här. Och det beror ju på hur man räknar, inte så lätt att säga hur många som bor i Stockholm heller. Den ligger mitt i Mexico, alltså inte så när kusten tyvärr. Den ligger 2000möh med ganska klippigt ökenlandskap runt omkring. Det gör att solen går ner snabbt, det är kallt på natten och solen får man vara försiktig med. Men än så länge är det vinter och jag tycker att jag fryser ganska ofta. Det är rätt kallt inne i huset, men det tror jag att jag ska vara glad så länge det är. Det är varmt i solen men kallt i skuggan, ungefär som vår i Sverige. Det blåser inte mycket, men om det kommer lite fläktar så är de lite kyliga och luften är frisk, lite som bergsluften i Alperna.

Jag uppe på en annan del av taket.

Skolan är glasbyggnaden till höger. Vi har mest lektioner i en annan mer normal byggnad, men de är också luftiga och fina.
Om ni följer väderlänken i början av texten så ser ni att det inte alls är så roligt väder att vänta. Men det har varit upp emot 27 grader vissa dagar så jag har hopp. Januari och februari kommer nog vara ostadiga så kanske får jag köpa mig en jacka. Nu ska jag gå ut på taket och se om det inte funkar att sitta där ute om man har kläder på sig!


Första skoldagen på riktigt!

Idag hade jag lektion mellan 8 och 9 på morgonen. Segt att gå upp så tidigt igen, men José Luís kom och hämtade mig i sin snygga bil så det gick bra =) Lektionen var med en high school-klass och det kändes verkligen som att vara med i en amerikansk high school-film. Förutom att läraren pratade spanska då! Inte riktigt tanken. Kursen handlar om Mexico och om den socioekonomiska situationen, vad jag har förstått. Det kommer vara både spanska och engelska så jag klarar nog av det och det kan väl till och med vara bra. En annorlunda sak är att läraren verkligen predikade kärleken till Mexico, att vi skulle lära oss att älska "vårt" land trots alla problem. Så första lektionen gick mest ut på att hon förklarade varför hon älskade Mexico. Annorlunda tänk, men roligt och intressant. Ändå gick jag och kollade om det inte ändå fanns någon annan kurs på någon annan tid för den här ligger bland annat på fredagar, men det enda jag hittade var mikroekonomi på samma tid. Bytte till den för att det ju iaf är en högskolekurs, men nu efteråt vet jag inte varför för den kommer inte heller räknas till min företagsekonomiska examen och jag har ju redan läst den i Sverige. Och den andra är säkert mer intressant. Ska gå dit på onsdag och prova iaf tror jag.

Idag är det kallt. Snälla José Luís väntade på mig i skolan och körde mig hem för att jag inte hade så mycket kläder på mig. Har en lektion kl 19-20.30 ikväll som jag kommer få ta mig till själv. Det tar ca 20 min och gå så det ska jag nog klara av. Det värsta är att det är rätt kallt när solen har gått ner och lite läskigt. Men just de här områdena ska vara väldigt säkra, är typ gräddhyllan.

Och ja, alla ser era kommentarer! Jag kan ändra men jag vill inte behöva godkänna dem för då skulle det ta längre tid innan de syns på bloggen.

Adios!

söndag kväll

Igår, lördag, träffade jag en tysk tjej som var här förra terminen också, hon var väldigt trevlig. Och hon har bil så vi åkte och handlade lite frukt och sånt. Under dagen var det typ allt jag gjorde, förutom att ligga på taket en stund, läsa, plugga lite spanska och ta det lugnt. Senare på kvällen åkte vi hit och köpte tacos igen:

Bilden är tagen från baksätet på Hankas bil så inte den bästa kvaliteten... Även en tysk kille, Steffen var med och käka. Massa tyska blev det! Om jag inte ser upp så lär jag mig det istället... På kvällen skulle jag gått ut men det blev inställt och då bestämde jag mig för att stanna hemma och gå och lägga mig tidigt för att försöka bli frisk. Jag kunde ha hängt med Dario, Dani och Steffen på party men tänkte vara förståndig. Och DÅ går de naturligtvis på salsaklubb. Det sög. Men blir nog inte sista chansen för det! Har massa planer: Åka till Aguacalientes och rida mexikanska cowboyhästar, vara med i salsakursen, träna magdans på gymmet i skolan, vara med i en volleybollturnering m.m.m..... Och såklart åka till ställen som Tequila!
Idag var vi på Wal-Mart och storhandlade. Innan har det blivit denna kulinariska läckerhet när vi inte har ätit tacos:

Spagetti med tomatsås, och melon och ananas till efterrätt. Den färska ananasen är grymt god. Idag när vi hade handlat kunde vi dessutom lägga till chicken nuggets!
Nu ska jag gå över till några kompisar en sväng. Hörs!

kvällen

Mamma: Alla är väldigt snälla. Jag har med mig rätt kläder tror jag, men känns som vanligt som för lite. Massa jag vill köpa.

Kom precis hem från ett partyställe, det blev ingen salsaklubb men en annan klubb, typ en vanlig nattklubb. Det roliga var att åldersgränsen var 15 år vilket störde mig i början men sedan så dansade vi så mycket att jag glömde allt annat... Det var bra musik till och med, Robyn bland andra! Har dansat salsa och merengue och nåt som liknade bugg... Nu är kl lite över tre och det är dags att sova. Skönt med lördag imorgon!!

första skoldagen

Kom hem från skolan nu. Har fixat ett schema och haft spanskatest. Läskigt! Men läraren va jättetrevlig och faktiskt inte så svår att förstå och hon sa att jag antagligen kommer göra snabba framsteg eftersom jag har läst det innan. Och sen så kommer vi nog bara vara fem i gruppen, så det är ju toppen. Fast jag kommer nog få läsa en kurs på high school för att vi inte hittade tillräckligt många kurser åt mig på engelska... Lite kasst att de har massa men sen ändrar till spanska. Och några av kurserna krockade tyvärr. Men det är nog lugnt, det enda är väl att de e typ 17 år.

Skolan är jättefin och omgivningarna är helt otroliga. Tar med kameran till skolan någon dag, om det nu är tillåtet. Det är typ poliser överallt på skolan. Många trappor dock och allt är så mycket jobbigare här, jag hoppas verkligen att det bara beror på höjden och min förkylning och att jag inte har så dålig kondition. På tal om det så har de ett fräscht och gratis gym på skolan. Nice =)

Nu ska vi nog värma lite spagetti och kanske klättra upp på en annan del av taket för att ha siesta!

Skola idag

Hej bloggen! Underbart med kommentarer =)

Igår hängde jag med Dario och hans syster runt stan. Det var varmt men liksom inte sådär fuktigt som det annars kan vara utomlands. Vi köpte frukt i en påse från ett stånd på gatan, typ melon och kokosbitar med pressad lime över. Gott! Och antagligen inte rekommenderat av min bok, men jag mår fortfarande bra. Dock rätt snuvig. Det tillsammans med att vi befinner oss 2000 möh gör att jag känner mig rätt trött. På kvällen var vi och åt crepes hos en fransk kille, och jag försökte verkligen prata spanska. Gick lite grand iaf. Nu är det snart skola, måste ner och äta frukost. Sockrade majspuffar med mjölk och vitt bröd rostat på en tortillapanna med nutella typ. Mycket nyttigt och fullt med långvarig energi! :P

Angånde skola så är det struligt med kurserna såklart, fick bara tre av de jag ville ha. Och ska ha ett spanskatest idag!

Och Anna, GRATTIS! Kul att något flyter på för dig. Är jättetråkigt att du inte fick jobb hos STS. Jag vet inget mer än Langley och Lions, och det gör ju du med. Och jag vet att de säger att det är lättare att få jobb på sommaren först. Annars är du ju hemskt välkommen hit!

nytt nr

En sak till som José Luis hjälpte mig med var att köpa ett nytt simkort till mobilen så att jag får ett mexikanskt nummer. Det är +5214448190214 om man ringer från utlandet. Det är fortfarande dyrare än att ringa i Sverige med min mobil men betydligt bättre än typ 18kr/ min... Nu sova.

exciting night

Ikväll har jag träffat tre killar från Chihuahua, det var José Luis kompisar. Vi tog en öl på deras hotell och sedan åkte vi in till stan och gick runt och tittade på centrum. Det var fina hus men ganska litet, för jag tror att vi gick tillbaka samma väg några gånger men är inte säker för det var så mycket att titta på. Vi var inne en stor kyrka mitt i stan som faktiskt var riktigt annorlunda mot de jag nästan aldrig besöker i Sverige. Blinkande julpynt, massa helgonbilder, stor krubba i vitt glansigt papper och jag vågar nästan svära på att Jesusbarnet hade glitter i ansiktet. Dessutom ett av världens två skepp helt byggt av diamanter. Det hängde i taket och var roligt att ha sett. Sedan blev jag hungrig och tänkte att José Luis kunde inviga mig i det mexikanska köket. Det blev Maki California. Alltså Sushi. Inte så mexikanskt men gott och Kalifornien är ju rätt nära. Precis tvärtemot guideboken, som tydligt avråder från råa skaldjur... Men alltså, även kräftor  i sushi är väl kokta nångång. Dessutom var jag sjukt hungrig. Sedan bar det av vidare till en liten bar där vi träffade fler av deras kompisar, massa killar och två tjejer. Nu har jag dessutom fått utrett det här med att alla mexikaner är korta. Det är bara de i södra Mexiko som är det, killar från Chihuahua är typ likadana som svenskar. Och de här i mitten är väl typ mittimellan då antar jag. Alla har varit väldigt trevliga hittills och vissa till och med snygga. Härligt med låga förväntningar ;) På baren drack jag en blandning av ljus och mörk öl, lime och en slags sås. Detta är en lokal specialitet och var spännande att prova, även om jag nog hade föredragit en vanlig Corona. På fredag ska vi på salsaklubb!

Jag är helt slut och ska gå och lägga mig nu. Det sjuka och lite pinsamma är att kl är knappt nio här och att José Luis fick köra hem mig för att jag var så jetlagged. Sovit tre timmar på 57 st! Och det är skitjobbigt att inte fatta vad alla säger heller... Men ändå, det va kul! Och med alla nya intryck kunde kl gott vara 3:55 som det står på min datorskärm....


Picture-time!

Kul att så många hör av sig! Äntligen har min dator tagit emot min kameras minneskort så att jag kan lägga upp lite bilder... Verkar vara något slags glapp och jag tog såklart med fel sladd så måste använda kortet. Här kommer en titt på mitt rum och dess utsikt:

Miniatyr-Mowgli är med

Min stora säng!

Detta är utsikten från sängen...

... och här är den från vårt tak som används som terass.



Mitt rum från utsidan. Detta är min "balkong" och dess räcke måste man klättra över för att komma till "terassen". Men det gör man ju gärna!

Om ett tag kommer min padrino och hämtar mig och ska ta med mig på en rundtur i staden, och imorgon ska jag nog följa med Dario och hans syster till Centro de Historico, gamla stan, här i San Luis.

Mi casa es su casa

Gaah, om jag var dagvill förra gången jag skrev är det inget emot vad jag är nu! Sitter i mitt rum i Mexiko, kl är 4-5 på morgonen och jag har rest i ca 28 timmar sedan jag lämnade Lindome. Resan gick bra, var segt att flyga över Atlanten för det var rätt obekvämt och det gick inte att sova, men bussen mellan Mexico City och San Luis Potosi var grym. Stolarna var som flygets förstaklass fast väldigt mjuka och de visade High School Musical på spanska. Så jag lyckades somna! :P Dessutom tog det nästan 3 timmar mindre än det kan göra om det är mycket trafik.
När jag landade var det 17 grader i Mexico City, väldigt skönt. Träffade Sergio och åkte bussen med honom hit och sedan hämtade min fadder mig och körde mig till huset. Som btw ser ut som ett hotell. I allafall mitt rum, har inte hunnit kolla runt någon annanstans eftersom det är mitt i natten.

Nu måste jag sluta innan datorn dör! Orkar inte med adaptrar och sånt vid den här tiden på dygnet...

Lördag (eller vad vet jag?)

Jag brukar säga att det svåra är inte att göra något, utan att veta vad man verkligen vill göra. Har man bara tillräckligt med motivation så klarar man nästan vad som helst. Tyvärr känns det som om hela mitt liv är präglat av velighet och saknad av klara mål, något som jag har märkt tydligast under de senaste åren då man har varit tvungen att göra en massa val. Jag har varit irriterad, förvirrad och ledsen över att jag inte har något drömyrke, ingen rak väg att vandra eller ett mål som gör att även min drivkraft väcks. För som sagt så tvivlar jag inte på att den finns, den måste bara kanaliseras på rätt sätt.

Jag funderar på hur ofta man egentligen vet vad man vill. Om man inte ganska ofta upptäcker att det man trodde att man ville ha inte var rätt ändå, eller att det blev riktigt bra även på något annat sätt. Till exempel så oroade jag mig över nyår, jag tyckte inte att jag fick någon respons från mina vänner, inget engagemang eller stöd. Men det ändrades så fort jag sa till, och dessutom så löste sig allt på bästa sätt till slut. Nu efteråt kan jag känna att jag borde ha litat på dem mer! Herregud, de har gjort så mycket för mig, varför skulle jag tvivla?
Kvällen blev underbar, god mat, bra musik och de allra bästa gäster. Det var skönt att få fokusera på mina vänner, precis som jag ville ha det, att få fira nyåret med de som jag har delat 2008 med och hoppas få sakna under halva 2009 men aldrig känna mig övergiven av. Nämnas i sammanhanget bör kanske att jag innan var arg över de som INTE kom, istället för att lita på att vi skulle ha det som bäst på var sitt håll. Så till alla er som gjorde nyårsafton till en kväll som är värd att minnas, och längta till under min tid på andra sidan jorden: TACK och GOTT NYTT ÅR!


RSS 2.0