Flyr ut i djungeln

Idag åker vi till Huasteca Potosina. Det är ett område i vår delstat som ska vara väldigt vackert och där man kan göra olika aktiviteter som rafting och sånt. Vi ska campa, och vi vet inte riktigt hur länge vi blir borta. Jag tror inte att vi har saker att göra en hel vecka, men vi har olika åsikter om detta så får väl se. Jag är rätt säker på att jag kommer bli knäpp på att vara så tight i en grupp under såna förhållanden mer än några dagar. Chiapas var jobbigt och då bodde vi ändå på hostels och sånt.
Förhoppningsvis blir det iallafall en naturskön upplevelse, undan virushysterin, och bra träning inför Baja California.

Skolan ska börja på onsdag är det sagt så då lär jag väl vara tillbaka. Annars får ni inte oroa er om jag inte skriver på ett tag, är alltså (förhoppningsvis) långt ifrån civilisation och smittsamma folksamlingar....


Virusrapport

Hej Emelie. Bra tips. Bara... tror inte kläder hjälper i detta fall. Är ca 30 grader ute. Och vi äter lime hela tiden, är typ som godis här. Men tack för omtanken! I övrigt är det himla svårt att veta vad man ska tro, hör olika saker hela tiden. Typ: Det finns medicin om jag har råd att betala för att gå till sjukhuset. Viruset färdas i saliv så måste få någons saliv i mig för att bli sjuk, alltså hjälper mask eller sjal. Det är värst i SLP, alltså är det bra om vi åker härifrån. Om man har bra immunförsvar kan man ha viruset utan att bli sjuk. Viruset finns i hela Mexico, över hundra har dött. De rika från Mexico City flyr staden till kusten så nu är det ju definitivt där med. Men kanske hjälper bara mask 2 timmar och sen går liksom vätskan igenom. Kanske är det mest politiskt så det är inte farligt egentligen. Vi planerar vart vi ska resa. Men alla föräldrar skrämmer livet ur sina barn så snart är det inte så många kvar längre. Kanske borde jag stanna inomhus iallafall....

Noticias

Lite nya nyheter för en stund: Om någon har missat det så härjar ett influensavirus i Mexico. Kalifornien och Texas verkar också vara drabbat men allra värst är det i Mexico City och i min delstat! Vilket är läskigt för 81 personer misstänks ha dött av det, har hört att man dör efter 4 dagar och mexikanerna är hysteriska och gatorna är helt tomma. Men också spännande för det är inte ofta jag är mitt i stormens öga, mitt i blickfånget för världens media. Det är något jag har skrivit arbeten om i skolan, men aldrig sett i verkligheten. Det är häftigt för att skolan är stängd till 6 maj på befallning av Mexikanska staten. Vilket var roligt en stund när vi tänkte på alla ställen vi kunde åka till, men nu är det rätt tråkigt för jag tycker faktiskt inte att det är så hemskt att gå till lektioner, och det sägs att vägarna är avstängda. De isolerar oss! Politiskt spel för gallerierna inför valet eller inte, jag har respekt för det...

Nej, de tror inte att de kan skjuta sönder virus, de ser alltid ut så.

Påsklovet 3: Cañon del Sumidero

En av de häftigaste upplevelserna under hela veckan var den här dagen. Cañon del Sumidero ligger i en nationalpark och enligt legenden kastade sig flera hundra indianer utför stupen istället för att bli fångar hos spanjorerna, efter en sista hopplös strid på 1500-talet. Kanjonen är emellanåt 1 km djup och 14 km lång.
Även om det inte var sol var det härligt att åka båt. Tror att det hade varit vackrare med sol, men det var speciellt såhär med, ibland nästan magiskt ljus.

Ibland lite väl blött, som när kameran, byxor och hår fick sig en dusch. Men torkade fort!

Cocodrilo!

På vissa ställen 1km hög. Den här vyn, med bergen som ett V, är symbolen för Chiapas på deras "landskapssköld".

Livets träd. Vet inte hur det kommer till riktigt, om det är mineraler, djur eller nån växt som gör såna här former, men annorlunda är det iallafall!

Det bästa var helt klart att se krokodiler i verkligheten, i frihet! Inte nåt man gör varje dag =) Vi såg apor också men de var för högt upp i träden, för små och för vilda för att fångas bra på bild...


Påsklovet 2: Byar med trotzilfolk

Utanför San Cristobal ligger flera indianbyar. De är verkligen byar till utseendet, små hus med kyrka i mitten och ett torg, typ. Men i en sån by bor kanske 60 000 personer. (Mölndal, stad kanske är att ta i...) Vi åkte små kollektivbussar för att komma dit.

Marknad i San Juan Chamula. Det anses lite oartigt att fotografera här, så vi har inte så många kort. Överhuvudtaget är Chiapas väldigt konservativt och religiöst, vi var tvungna att tänka på att använda Ni-form av verb till alla i stort sett.

Kyrkan i San Juan Chamula. Absolut inga fotografier inomhus där inte....
Massa små barn som försöker sälja saker, jättesöta men rätt hemskt. Köpte tillslut 3 armband för 10 pesos och en liknande sak fast större för midjan. Fint textil-hantverk, inte lätt att stå emot i kombination med stora barnaögon och en full, svensk plånbok... Suck.

Kyrkan i en annan by. Är rätt trött på kyrkor så gick nog inte ens in.

Stormöte? Under tiden vi satt på en terrass och åt och drack gott, så vallfärdade byinvånare till ett hus mitt i "stan". De allra flesta var kvinnor, och alla hade blå sjalar. Vi undrade var männen höll hus.


Hela tiden i San Cristobal med omgivningar var det sånt här väder. Jag som fortfarande var förkyld var rätt nöjd med det, men efter ett tag saknade vi ändå solen. Dock var jag rätt säker på att vi skulle få svettas tillräckligt i djungeln, vilket stämde...

Påsklovet 1: San Cristobal de las casas

Nu är det slut med tentorna för den här gången (börjar snart igen dock). Så tänkte skriva något om inledningen på påsklovet. Efter Teotihuacan med mams och paps tog jag och gänget en buss till staden San Cristobal de las casas i staten Chiapas. Det är i södra Mexico, en av de fattigaste delarna, religiös och med mycket indianbefolkning. Bussen tog 14 timmar och var jättetråkig, var svårt och sova. Men när det blev dag kunde man iallafall se ut över landskapet, djungel, sjöar, djur... Vi tog in på ett hostel "Los Camellos" och gjorde utflykter därifrån några dagar.

Torg och kyrka

Kyrka på berg, Iglesia de Guadalupe

San Cristobal de las casas

Vi gick till en marknad med massa fina, billiga (!) saker från indianer i byarna runt omkring. Köpte ett armband i hampa eller jute, kommer inte ihåg, och med bärnsten och jade. Fortfarande riktigt fint. Valerie och jag köpte varsitt par byxor som vi skulle ha i djungeln. Såna där man knyter ihop. En hörnsten i vår nya hippie/backpacker-stil men himla opraktiska när man ska på toa, och att gå med för de fladdrar liksom överallt och håller inte ihop runt benen=mycket slits. Köpte även en mjuk väska med djur-broderier i glada färger. Tänkte att det är bra att ha en som är mjuk och lätt att stoppa ner i ryggsäcken, ville inte gå med både handväska och ryggsäck men behövde ett handbagage till alla bussresor. Funkade inte så bra. Jättefin, men gick sönder efter några dagar.

Uppifrån kyrkan, väska till höger. Och keps. Tappade bort den senare under resan, vet fortfarande inte vart jag kan ha gjort av den... =(
Dagen efter åkte vi på utflykt till några indianbyar i bergen. Nos Vemos!


Fredag

Förlåt att det dröjer, ska ta tag i det snart... Denna veckan har vi kommit tillbaka till skolan, gått ut och ätit ganska mycket för att skingra tankarna för flera personer och försökt göra nåt vettigt och att det är tentavecka nästa vecka! Har fortfarande saker att ta igen efter min vecka med m&p. Men ändå är jag inte så stressad över det, jag orkar inte bry mig lika mycket om betygen som jag gjorde i början. Eller så här var det: Först ville jag bara bli godkänd, sen märkte jag att det va möjligt att få riktigt bra betyg+ att de andra studenterna brydde sig så mycket om betygen+ att det är nästan lika lätt att göra saker riktigt bra som att göra det dåligt, om man ändå måste, så jag började försöka få bra betyg iallafall. Jag föredrar såklart fortfarande att göra så, men så här i slutet så är MEXICO viktigare! Så jag softar med Ugly Betty och Tequila i mellanåt också. MEN igår frågade jag om någon visste hur man översätter mina betyg till svenska sedan, och fick veta att mexikanerna får 90% här om de har G i Sverige. Bara hoppas att det inte betyder att jag måste ha 90% för att få godkänt..... När jag var sjuk till exempel klantade jag till en tenta rejält så den kursen ligger lite illa till om så är fallet!!

Hur som helst, här är Flors bloggadress: http://espanolfacilconflor.blogspot.com/


Mexico City och Teotihuacán

Vi åkte tillbaks till Mexico City tidigt på lördag morgon för att kunna gå på matchen Mexico-Costa Rica på Estadio Azteca. 90000 åskådare var där och såg Mexico vinna med 2-0. Mäktigt! Tyvärr tänkte vi att det skulle bli svårt att få in en kamera på arenan så vi kunde inte ta några kort. Väl på plats var den mexikanska säkerhetskontrollen inte fullt så utbyggd...

På söndagen åkte vi upp i Torre Latinoamericana (högt torn med kontor och restaurang m.m.)

Mexico City åt ena hållet.

Mexico City åt andra hållet.

Muralmålning av Diego Riviera där han får med stora delar av Mexicos historia.

Annan muralmålning av Riviera på väggen i Palacio Nacional.

På söndag eftermiddag åkte vi "hem" till San Luis Potosi. När jag är ute och reser, speciellt till turistiga ställen, längtar jag alltid lite tillbaks till SLP där de pratar spanska med mig och inte vill sälja saker hela tiden. Väl där hade jag massa att göra i skolan så mamma och pappa fick klara sig själva en hel del. Men det klarar de ju bra! Vi var bland annat på middag hos min spanska- "profesora", jättetrevligt. Känns dock fortfarande som om jag vill visa de mer saker, inte för att det finns så mycket mer, men för att jag aldrig riktigt hann ta det lugnt och visa min stad för dem... Bara skynda tillbaka till skolan hela tiden =(
Tidigt på fredag morgon tog vi bussen tillbaka till Mexico City för att åka ut till pyramiderna i Teotihuacán. Imponerande!

Självklart klättrade jag och pappa upp till toppen. Mamma tappade vi bort, annars hade hon naturligtvis också följt med.

Klättrandet var inget jag hade planerat då jag var förkyld igen med halsont, men med många pauser så gick det... Trapporna är helt livsfarliga, tur att vi inte har pyramider i Sverige. Vi skulle knappt kunna titta på dem utan att ramla ner. Efter detta var det dags att ta avsked på stationen där jag träffade mina kompisar för att börja påsklovsresan. Saknar de jättemycket nu, mycket mer än innan!

Playa del Carmen

Eftersom flyget från Cancún avgick så tidigt på morgonen så åkte vi dagen innan till Playa del Carmen och sov en natt där. Det ligger nordöst om Tulum och alltså närmare flygplatsen utanför Cancún. Det är mycket mer turistigt än t.ex. Tulum och fullt av amerikaner och européer. Till och med priserna var i dollar och euro, inte i pesos! Jag som är van vid pesos och inte har varken dollar- eller eurokursen i huvudet tyckte det var rätt fjantigt...Vårt mysiga hotellrum "Los Pescadores" (fiskarna, alltså de som fiskar) på hotellet Casa Tucan!

Stranden i Playa del Carmen var också fin, men mer trafik, ojämnare nedgång i vattnet och mer strömmar. Priserna var dock normala och vi intog lunch vid ett taco-stånd för 50 pesos för alla tre, istället för 500 pesos som det snarare var i Tulum. Det blåste massor där med.


Tulum med mamma och pappa

På lördagmorgonen tog vi ett flyg till Cancún och sedan vidare till Tulum via Playa del Carmen. Allt flöt på läskigt smärtfritt och jag tog glatt åt mig äran av detta som reseledare. Den mexikanska effektiviteten är ju annars inte världsberömd...
Att jag sedan placerade mina föräldrar i en hydda på stranden med risk för att få kokosnötter i huvudet och två kilo sand med sig hem, utan varmvatten eller elektricitet i fyra nätter och dessutom fick de att betala 800 pesos per natt för detta, är ju iallafall något de knappast skulle råka ut för i Sverige. För sammanfattning och andra bilder, se deras blogg.


Utsikten från hängmattan.

Pappsen

Tulum Playa

Utsikten från sängen, kortet taget genom myggnätet...
Utsikten från hyddan, utan myggnät. Vår egen lilla strand vid hotellet.

Sängen. Sängarna var fastsatta med rep i taket så det kändes som om man fortfarande guppade på vågorna när man gick och la sig...

Mamsen och jag bland ruinerna och ödlorna i TulumMamma och pappa, ruin i Tulum och havet i bakgrunden.

Pappsen och jag.

Tulum

Jag på båttur med pappa för att snorkla i barriärrevet! Såg svärdfisk, sköldpadda och massa andra vackra fiskar och växter i revet!


Tulum är jättevackert, lugnt och oförstört. Dock var vädret inte det bästa hela tiden, blåste en massa och var en del moln. Men det var mysigt att spendera lite tid ihop och bara göra saker som att slappa, läsa böcker, äta, spela kort och gå promenader på stranden.
Ciao!

Med mamma och pappa i Mexico City

Ok nu har det hänt supermycket sedan ni senast fick någon vettig rapport! Vet att det är roligare att läsa korta inlägg ofta så ska dela upp det lite istället för att försöka beskriva 3 veckor i ett... Lite lättare för mig också =)

Två veckor innan "Semana Santa", påsklovet, kom mamsen och papsen hit. Vi träffades utanför Museo Nacional Antropología i Mexico City. Helt overkligt att se dem där, men jättekul! De hade tagit metron själva för att komma dit, något som jag inte skulle ha gjort innan den dagen i en av världens största städer. Speciellt inte utan några spanskakunskaper! Imponerande! Hur som helst, det första jag visade dem i Mexico var "tortas", varma baguetter med kött, grönsaker och ost typ som vi mumsade i oss direkt. Den godaste varianten av tortas jag har ätit i Mexico!

Vi väntar med spänning på resultatet av min beställning.
Sedan gick vi in på muséet och spenderade massa tid där. Älskar de små indianfigurerna, men efter typ 100 000 var även jag rätt mätt på indiansaker.

En bit från tiden i Teotihuacán.

Olmekhuvudet från Olmekkulturen som blomstrade mellan 1200-600 f.Kr på Golfkusten.

Aztekernas "Solstenen" som visar den aztekerska världens uppkomst och förutspår dess slut. Väger 24 ton!

Taket är det största betongblocket i världen som hålls upp av bara en pelare.

Sedan promenerade vi till hotellet som för mig var värsta lyxen även om det kanske var rätt normal hotellstandard. Men är man van vid youth hostels så är man... Mysigt hur som helst! Gick ut och åt på en väldigt informell mexikansk restaurang på kvällen så mamma och pappa fick smaka fler mexikanska saker. Läggdags tidigt för taxin till flygplatsen nästa dag var beställd till kl 6!

Förresten, se deras version här.

Liten uppdatering

Nu har mamma och pappa varit här i nästan 2 veckor. Först mötte jag dem i Mexico City och var där nästan ett dygn. Sedan tog vi ett flygplan till Cancun och vidare med buss till Tulum. Drömplayan! Var där i fyra nätter, en i Playa del Carmen och sedan Mexico City igen. Mys! Lördag var det match mellan Mexico och Costa Rica. Grymt! Sedan San Luis Potosi och jag tillbaka i skolan igen... Massa läxor som väntade, sa hade inte mycket tid för päronen här =( men tror de är nöjda iallafall. Därför har jag inte heller haft tid för bloggen! Imorgon aker vi till Mexico City igen för att titta pa lite pyramider och pa kvällen börjar min pasklovsresa ner till södra Mexico. Sa blir inte mer uppdaterat än sa här pa ett tag. Men tror pa fina bilder sa den som väntar pa nagot gott... Glad Pask!

RSS 2.0